Kezdődik!(?)

Budapest főpolgármesteréhez címzett nyílt levél jelent meg a Népszava Online tegnapi (2011. szept. 27.) számának “Vélemény” rovatában ( http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=475014 ). Az aláíró, Dr. Dontáth Ferenc ügyvéd és polgárjogi aktivista ebben bejelentette, hogy szolidaritást vállalva a budapesti díszpolgárságától megfosztott Kertész Ákos íróval (és Gergényi Péter volt rendőr-főkapitánnyal) visszaadja az ’56-os Forradalom 50. évfordulóján neki adományozott Emlékérmet.

2006-ban a Forradalom 50. évfordulóján az akkori főpolgármester, Demszky Gábor a szovjet invázió ellenére a Nagy Imre mellett kitartók számára, a snagovi kolónia még élő tagjainak Emlékérmet adományozott. Ezek egyike volt Donáth Ferenc és bátyja, Donáth László (volt szocialista országgyűlési képviselő, evangelikus lelkész) is. Mint írja, akkor még rendkívül büszke volt e kitűntetésre de most, öt esztendővel később ez már “égeti bőrét“!

A jogvédő kiáltványában felteszi a kérdést, hogy ha a Fővárosi Ökormányzat Közgyűlése többségének nem tetszik Kertész ÁkosAmerikai Népszavá“-ban megjelent írása, akkor miért nem fordulnak bírósághoz, miért nem várják meg annak ítéletét? Miféle eljárás az, hogy egy erre illetéktelen testület, megszegve az ártatlanság vélelmének alapszabályát prejudikál? Hogyan veszik maguknak a bátorságot, hogy egy magyar író vélemény-nyílvánítását hivatali korlátok közé szorítsák, cenzúrázzák azt, s jogkövetkezményekkel fenyegessék? És pont egy olyan testületi többség, és pont egy olyan Főpolgármester, akik semmit nem tettek a véleményszabadság jogával tömegesen és fertelmesen visszaélő szélsőjobbal szemben sőt, most ezen ordas eszméket képviselők “mérlegelő képességé”-t veszik maguknak iránymutatásként!

Donáth Ferenc így fejezi be írását:

… nehogy már nyilas hóhérok kései drukkerei, a mindenkori karrieristák kegyéből tarthassam meg az emlékérmet! Ha Önök kitalálták a visszavonósdit, akkor élek a jogommal, hogy saját akaratom szerint visszaküldjem; Önöktől ugyanis nem kell! Sem, mint a snagovi kolónia legifjabb tagja, sem, mint a Forradalom hagyományának félévszázados őrzője Önökkel nem közösködöm. Nem kacsintok Önökkel össze, se Kertész Ákos, se Gergényi Péter sem senki más rovására, akiknek visszaveszik a kitüntetését. Lesz még Magyarországnak olyan kormánya, és Budapestnek olyan főpolgármestere, akiktől megtiszteltetés lesz elfogadni kitüntetést, akik nem várnak el ezért dicsérgetést és gazsulálást.

Nem tudom ezt az írást másként minősíteni, mint a civil kurázsi, a szálegyenes “közéleti gerinc” egyik legszebb megnyílvánulását!

Le a kalappal Dr. Donáth Ferenc előtt!

Nem tudom (bár a Google-on bizonnyal fellelhető), hogy kik képezik ma (még) Budapest Díszpolgárainak és kitüntetettjeinek körét. Valószínűsítem azonban, hogy sokan vannak közöttük, akik semmilyen módon nem egyetérői, nem támogatói annak a politikai kurzusnak, amely a szélsőjobbal együttműködve, annak gazsulálva preferál, illetve diszkriminál művészeket, tudósokat, közéleti személyiségeket. Éppen ezért bízom benne, hogy Dr. Donáth Ferenc tegnapi megnyílvánulása az az első “hógolyó”, mely hamarosan lavinává duzzadva (legalábbis erkölcsileg!) elsöpri azt a szemléletmódot, hozzáállást, amely ma kormányzati és törvényhozói testületet, iletve a Fővárosi Önkormányzatot jellemzi!

Kezdődik!(?)


2 hozzászólás on “Kezdődik!(?)”

  1. Bartus László szerint:

    Gratulálok Donáth Ferencnek, nagyszerű ember!

  2. szendam szerint:

    Kedves László!
    Az a bibi, hogy mindmáig Donáth az EGYETLEN!
    Hol vannak a többiek?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s